Fibergruppen

Fiberanslutning är en modern teknik för att skicka signaler för internet, tv och telefoni med hjälp av fiberoptiska klablar. Det är en säker anslutningsform som möjliggör snabb och störningssäker informationsöverföring. Telenor har beslutat att dra fiber i området med start i slutet på 2016.

Varför Fiber

Är det värt att satsa pengar för att få en fiberkabel indragen till villan? Och finns det risk att man låser in sig hos något företag med alltför dåliga och dyra bredbandstjänster? Ja det är det.

Fibernät ger en framtidssäker infrastruktur som företrädelsevis grävs ner i mark och som är väldigt driftsäker. Livslängden på fiberkablar är upp till 50 år. Fiberns kapacitet är oändlig – det är endast den tekniska utrustningen som används för att kommunicera i fibern som har begränsningar. Idag installeras standardutrustning som kan kommunicera 1 Gbit/s (1 000 Mbit/s) till slutkund för tjänster såsom telefoni, TV och Internet.

I allmänhet får man betala en engångsavgift för att få fiber till villan. Själva fibern är billig, det är grävarbetet som kostar. Även om man själv inte är intresserad kanske den som ska köpa villan en dag är det. Och det blir betydligt dyrare att dra in fiber på egen hand efteråt än att hänga på när andra gör det och grävmaskinerna är på plats. Mikael Ek, vd för Svenska stadsnätsföreningen, hävdar att den som dragit in fiber får tillbaka investeringskostnaden tre till fyra gånger om när villan säljs, men det är naturligtvis omöjligt att i dag veta hur en köpare om tio år värderar att en villa har fiberanslutning.